Postpartum controle

Een vaginale bevalling of keizersnede vraagt veel van het lichaam en goed herstellen daarna is van groot belang. De controle bij de gynaecoloog of verloskundige is niet meer zo uitgebreid als vroeger. Wil je weten hoe je herstel verloopt dan kan je een postpartum consult aanvragen.

Tijdens dit consult vraag ik uit hoe de bevalling of keizersnede is verlopen. Zo krijg ik een indruk van de lichamelijke en mentale belasting die er geweest is.

Daarna doe ik een lichamelijk onderzoek waarbij ik de volgende controles uitvoer:

  • conditie van bekken en lage rug
  • positie van de rechte buikspieren (diastase)
  • kracht en functie van de bekkenbodem (bij voorkeur inwendig onderzoek, maar kan ook uitwendig*)
  • controle van eventuele verzakking (inwendig onderzoek*)
  • herstel van het litteken bij een scheur, knip of keizersnede (mogelijk inwendig onderzoek*)
Naar gelang de uitkomst van het onderzoek zal ik adviezen of oefeningen geven. Een vervolg behandeling is niet altijd noodzakelijk.

* Bij sommige controles is een inwendig onderzoek noodzakelijk. Wil je geen inwendig onderzoek dan zal ik dat uiteraard respecteren, maar kan ik geen uitspraak doen over een mogelijke verzakking. Voor de kracht en functie van de bekkenbodem kan ik ook uitwendig voelen, maar ook daar zal ik eerst toestemming voor vragen.

Het postpartum consult duurt ongeveer 50 min. Bent je aanvullend verzekerd dan zijn dit 2 behandelingen (een intake en behandeling) Bent u niet aanvullend verzekerd dan bedraag het consult € 90,- welke direct met pin kan worden voldaan.

Voor het maken van een postpartum consult afspraak graag even contact opnemen via Whatsapp 06-18600277

E-mail verzonden